Sfantu Gheorghe din Delta Dunarii

Delta Dunarii

Delta Dunarii este un paradis natural format de Dunare, la capatul a 2.860 km parcursi de catre fluviu, pana la varsarea in Marea Neagra. Secole de-a randul, suprafata Deltei s-a extins datorita malului adus de fluviu, formandu-se astfel o retea de canale, de lacuri, de insule acoperite cu stuf, de paduri si de dune de nisip care acum acopera o suprafata de aproape 5.640 kmp. Acest incredibil taram al apelor adaposteste peste 300 specii de pasari si nenumarate specii de pesti precum si 1.150 specii de plante. Populatia Deltei este grupata in 15 localitati rurale si doua orase: Tulcea si Sulina.

Delta Dunarii a fost inclusa de UNESCO in patrimoniul sau datorita unicitatii celor 25 de ecosisteme naturale. Rezervatia Biosferei Delta Dunarii se afla pe locul 5 intre zonele umede ale Terrei si pe locul 2 in Europa dar, ca importanta ecologica, este a 3-a din lume. Pentru caracteristicile sale morfohidrografice specifice, cat si pentru diversitatea si originalitatea florei si a faunei, in perimetrul Rezervatiei au fost constituite un numar de 16 rezervatii naturale strict protejate ce insumeaza 9% din teritoriu. Una dintre aceste rezervatii protejate este situata in apropierea localitatii Sfantu Gheorghe. Perisor – Zatoane este o rezervatie faunistica de 14.200 ha, in estul lacului Dranov la sud de Sfantu Gheorghe. Aici cuibaresc cele mai multe lebede, pelicanul cret si alte specii de pasari.

Bratul Sfantu Gheorghe

Are un curs sinuos desfasurat pe 112 km, inaintand spre sud-est. Sfantu Gheorghe este cel mai vechi brat al Dunarii, care transporta 22% din volumul de apa si aluviuni al Dunarii. Cea mai mare adancime pe acest brat este de 26 m. A suferit transformari prin taierea unui numar de sase meandre, lungimea sa scurtandu-se la 70 de km navigabili. La varsare formeaza insulele Sacalinul Mic si Sacalinul Mare. Din bratul Sfantu Gheorghe se desprind spre sud canalele Dranov si Dunavat, prin care se realizeaza legatura cu laguna Razim. Localitati de-a lungul bratului: Nufaru, Mahmudia, Uzlina, Sfantu Gheorghe.

Localitatea Sfantu Gheorghe

Este o veche asezare de pescari, atestata documentar inca din secolul al XIV-lea. Satul se intinde pe partea stanga a bratului, in apropierea gurii de varsare a Dunarii in Marea Neagra.
Pe harta genovezului Visconti, din 1318, printre centrele economice importante de pe teritoriul Dobrogei este mentionata si localitatea „SAN–GIORGIO”, actualul Sfantu Gheorghe.
O legenda locala spune ca in sat a venit o corabie turceasca de razboi in care era si un pasa, chiar de ziua  Sfantului Gheorghe. In sat se auzeau cantecele localnicilor, in cinstea acestei zile, pasa a botezat satul Katarlez (ceea ce inseamna Sfantu Gheorghe in limba turca).
Satul actual este format in parte din urmasi ai pescarilor refugiati din Rusia, pe timpul imparatesei Ecaterina cea Mare, de frica ostirii (stagiu militar de 25 ani). Locuitorii comunei sunt de origine ucraineana, ortodocsi de rit vechi si poarta denumirea de „haholi”. Denumirea provine de la „hohol”, smoc de par din crestetul capului ras, dupa modelul tatarilor Hoardei de Aur. Haholii se simt jigniti, daca sunt denumiti lipoveni.

Localitatea Sfantu Gheorghe (judetul Tulcea) este situata in Delta Dunarii, la 70 km de Tulcea si 35 km de Sulina. Accesul in localitate se face prin porturile Tulcea , Mahmudia sau Murighiol. Porturile Mahmudia si Murighiol sunt situate pe drumul judetean DJ22C,  la 30 km, respectiv 38 de km de  orasul Tulcea. Legatura cu orasul Sulina este posibil atat pe cale navala cat si rutiera. Programul vaporului variaza in functie de sezon, de aceea pentru o cat mai buna informare contactati Societatea Navrom-Delta ( telefon 0240.511.553 , website http://www.navromdelta.ro/program-nave/  ) sau Nave Rapide (Prodcon: telefon 0749.909.472 / 0732.630.356 / 0732.630.354 , website http://www.nave-rapide.ro/ ori InterService: telefon 0742.544.068 / 0726.774.074 , website http://www.naverapide.ro/sf-gheorghe/  ). Accesul din portul Murighiol este posibil, doar cu ambarcatiuni proprii sau inchiriate, vaporul neoprind in acest port.

In localitate exista cabinet medical si farmacie cu personal de specialitate  (farmacist, asistenta medicala, medic de familie). Totodata in sat exista sase magazine cu produse alimentare, non-alimentare si o brutarie.